Jawapan

2015-10-18T15:44:11+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Dalam mendepani realiti baru dunia yang pantas dan berkembang ini, masyarakat pada hari ini sering berhadapan dengan masalah jerebu yang bagaikan bangkai gajah yangtidak dapat ditutup dengan nyiru lagi. Fenomena jerebu ini seolah-olah telah termaktub dalamtakwim ramalan cuaca negara kerana telah acapkali melanda negara kita. Pada tahun 2005,kebakaran hutan di Sumatera dan Kalimantan telah menyebabkan jerebu yang teruk diSemenanjung Malaysia terutamanya di sekitar Lembah Kelang. Di samping itu, KualaSelangor dan Pelabuhan Kelang telah diiystiharkan darurat kerana Indeks Pencemaran Udara(IPU) di kedua-dua kawasan itu telah melebihi 500, iaitu tahap darurat. Pada tahun 2006,masalah jerebu turut berlaku sekali lagi. Masalah jerebu yang banyak mengundangkontroversi ini, sebenarnya disebabkan oleh beberapa punca, persis kata orang tua-tua , “ jikalau tiada angin, masakan pokok bergoyang ”.

     Faktor dominan yang menyumbang kepada masalah jerebu ialah pembakaran hutansecara besar-besaran. Sebenarnya, keadaan cuaca di kawasan hutan hujan tropika memangterlalu panas sehingga boleh menyebabkan tumbuh-tumbuhan terbakar dengan sendirinyaakibat suhu meningkat . Hal ini berlaku demikian kerana fenomena pemanasan global yangsedang berlaku di muka bumi ini. Di negara jiran kita, Indonesia pembakaran hutan sering berlaku kerana pihak Indonesia ingin membina infrastruktur yang baharu seperti bangunan,sekolah dan lebuh raya. Hal ini mengakibatkan pembakaran hutan secara berleluasa. Apabilaangin bertiup dari Sumatera ke Malaysia, angin tersebut akan membawa jerebu bersama-samake negara kita. Natijahnya, udara kita semakin tecemar sementelahan pula IndeksPencemaran Udara di negara kita melebihi paras berbahaya. Oleh itu, pembakaran hutan akanmenyebabkan asap dan debu serta bahan yang telah separuh bakar berterbangan di atmosferalalu berlakulah jerebu.
     Seterusnya, masyarakat yang melakukan pembakaran secara terbuka tanpa kawalan juga menyebabkan keadaan jerebu menjadi-jadi. Pembakaran terbuka ini dilakukan oleh pihak yang ingin menghapuskan sesuatu seperti sampah sarap. Sesetengah rakyat negara pulamelakukan pembakaran terbuka di belakang kawasan rumah mereka sendiri. Mereka telalumalas untuk membawa sampah sarap mereka ke tempat pembuangan sampah atau pusat pengitaran sampah semula. Jadi, mereka telah mengambil jalan mudah dengan membakarsampah sarap mereka tanpa kisah jika asap daripada pembakaran terbuka itu yang sedikitdemi sedikit membawa kepada masalah jerebu. Ada pula sesetengah petani yang membakar jerami padi untuk membersihkan kawasan sawahnya sebelum melakukan penanaman semula.Mereka tidak sedar bahawa asap dari pembakaran ini tidak akan berada di suatu tempat
2015-10-18T22:22:50+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
        KARANGAN UNTU JEREBU 
        Pada sutu hari,johor mempunyai jerebu sangat kuat dijohor sampai menyebabkan sekolah cuti.Apabila hujan ianya akan menjadi semakin rendah suhu jerebu.Aku tertanya macam mana boleh menjadi jerebu kepada mama aku,dai dia berkata"kerana ada jerebu disebabkan asap yang terlalu banyak".

kalau salah sorry heh