Jawapan

2014-06-30T15:33:37+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
1. usaha Malaysia dalam menyatupadukan masyarakat berbilang kaum nescaya tidak membuahkan hasilnya tanpa pegangan teguh konsep atau gagasan 1Malaysia yang diilhamkan oleh Perdana Menteri    Sebenarnya, konsep 1Malaysia ini telah wujud semasa Perdana Menteri  yang ke-6, yakni Datuk Seri Najib Tun Razak mula memegang tampuk pemerintahan sebagai Perdana Menteri.  Gagasan 1Malaysia ini secara jelasnya mengutamakan keadilan dan kesaksamaan dalam perkongsian kekayaan dan kemajuan negara tanpa mengira kaum dan agama, iaitu usaha mewujudkan satu bangsa Malaysia berdasarkan pembentukan warganegara yang menganut pelbagai budaya dan agama, dan bukan bercirikan integrasi bangsa dan agama.    2. Selain itu, rakyat diseru supaya sentiasa bertolak ansur untuk mengelakkan pertelingkahan dan perselisihan faham.   Sekolah yang merupakan alma mater telah menyisipkan nilai-nilai murni dalam atma setiap pelajar.  Sebagai contohnya, nilai toleransi, nilai hidup bersama secara aman, nilai kasih sayang dan sebagainya.  Dengan adanya nilai-nilai murni ini dalam diri, pelajar sedar bahawa mereka sebenarnya merupakan satu bangsa walaupun berlainan kulit tetapi matlamat untuk memperjuangkan nasib tanah air yang disayangi adalah sama.     3. kerajaan juga mengambil inisiatif yang proaktif  dengan menggalakkan rakyat saling  mengambil berat dan mengunjungi antara satu sama lain sejak di peringkat sekolah rendah lagi.     4. media massa juga memainkan peranan yang signifikan dalam usaha menyatupadukan masyarakat berbilang kaum.   Mesej atau artikel yang berkaitan semangat perpaduan dan menggalakkan perpaduan telah disampaikan melalui surat khabar, majalah, poster, internet dan sebagainya. Lebih-lebih lagi, karya sastera seperti “Seuntai Kata Untuk Dirasai”, “Dirgahayu Bahasaku” dan sebagainya daripada karya sasterawan negara yang tersohor, yakni A. Samad Said dan lain-lain lagi
2014-06-30T15:34:11+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
a) Wujudnya sekolah pelbagai aliran mengikut kaum.
b) Sikap individualistik dalam masyarakat.
c) Penyalahgunaan media sosial di kalangan masyarakat.
d) Wujud pelbagai bahasa
e) Kesan dasar penjajahan British  
f) Parti politik berasaskan kaum
Malaysia merupakan sebuah negara yang mempunyai keistimewaan yang tersendiri. Keistimewaan yang dimaksudkan di sini ialah kemampuan tiga kaum utama iaitu Melayu, Cina dan India di samping kumpulan-kumpulan kaum yang lain hidup bersama dalam suasana yang majmuk di dalam sebuah negara dan mewujudkan kepelbagaian budaya serta adat resam. Jika dibandingkan dengan negara lain, rasanya kita lebih jauh baik dalam aspek perpaduan kaum. Untuk mengatasi masalah perpaduan kaum ini ialah perlunya kefahaman dan pengetahuan kenegaraan Malaysia kepada semua rakyat Malaysia supaya segala yang termaktub dalam Perlembagaan Malaysia khususnya "kontrak sosial"  di fahami dengan perasaan yang harmoni dan tanpa syak wasangka. Buat golongan muda, belajarlah dahulu sebelum komen atau menaikkan status yang kurang cerdik di laman sosial. Ini kerana generasi muda yang akan melayarkan bahtera dan melebarkan sayap dengan aman dan damai demi meneruskan perjuangan untuk memajukan bangsa dan negara pada masa hadapan. Walaupun kita berlainan ideologi politik, tetapi apabila  Islam dan Melayu dijentik, kita harus bersatu dan berganding bahu menepis semua tohmahan yang dilemparkan. Jangan sampai satu hari nanti Melayu hilang di dunia.