Jawapan

2015-10-22T09:31:29+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Sungai adalah anugerah daripada Allah s.w.t. untuk kegunaan harian manusia seperti mandi,memasak dan lain-lain.Tetapi kiita sering dikhabarkan dengan isu perncemaran sungai yang sering terpampang di dada-dada akhbar,di skrin televisyen,laman sosial dan lain-lain.Perkara ini berpunca daripada pembuangan sisa toksik dari kilang yang berhampiran dengan sungai,pencemaran minyak,pembuangan sampah-sarap dan lain-lain.Hal ini akan menyebabkan air sungai menjadi kotor dan keruh.Ia juga akan menyebabkan ramai manusia yang tidak dapat menggunakannya dengan sebaik mungkin dan ramai pelancong akan berkurangan disebabkan pencemaran sungai yang berlaku di negara kita.Oleh itu,kita perlu menjaga sungai kita kerana sungai adalah sumber air kepada manusia dan alam semuladi yang dianugerahkan oleh Allah s.w.t kepada manusia.
  • Pengguna Brainly
2015-10-22T12:45:03+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Hye,....
    Sedasawarsa ini, sering meniti dari bibir ke bibir masyarakat seantero dunia tentang isu pencemaran sungai. Lantaran terlalu sering dihidangkan pembangunan yang semakin rancak, tidak hairanlah jika kita sering tersentak dengan pelbagai permasalahan berkaitan dengan sungai tercemar. Ratusan usaha telah dimulakan sama ada oleh kerajaan mahupun dari organisasi bukan kerajaan. Namun, isu pencemaran sungai ini terus-menerus terpampang di dada akhbar sehingga tidak kelihatan titik noktahnya. Lama-kelamaan, isu ini menjadi semakin dilupakan kerana masyarakat sudah lali dengan berita yang semakin basi. Persoalannya, siapakah yang patut dipersalahkan di atas kerosakan ini?
    Sebagaimana yang kita ketahui, manusia telah lama bergantung dengan sungai demi mendapatkan keperluan asas. Jadi, tidak hairanlah jika ramai orang membina petempatan di pinggir sungai. Namun, ada masyarakat yang membuang sampah sewenang-wenangnya ke dalam sungai tanpa memikirkan natijahnya. Perkara sebegini sudah menjadi lumrah masyarakat sehingga ramai yang hanya bersikap menutup mata apabila ada pihak yang membuang sampah ke dalam sungai. Kemalasan pihak yang tidak bertanggungjawab ini sudah pastinya membawa kepada kesan yang negatif. Menurut laporan Jabatan Pengairan dan Pengaliran, setiap tahun terdapat 55000 hingga 77000 tan sampah sarap yang dibuang ke dalam sungai. Walaupun terdapat puluhan perangkap sampah yang dipasang di sepanjang sungai, masih banyak lagi sampah yang masih hanyut hingga ke laut. Akibatnya, sampah sarap ini bukan hanya mencemarkan sungai malah laut juga turut tercemar.
    Bertitik tolak daripada itu, terdapat juga faktor pembuangan sisa toksik daripada kilang perindustrian. Bahan buangan perindustrian pada umumnya bersifat asid dan berbahaya kepada alam sekitar. Keasidan bahan buangan ini sudah tentu akan membawa perubahan drastik kepada kehidupan akuatik di dalam sungai.  Jumlah ikan akan menurun kerana terdedah kepada keasidan sisa toksik perindustrian. Akibatnya, nelayan akan hilang punca pendapatan kerana kekurangan hasil tangkapan. Sikap ibarat 'enau dalam belukar melepaskan pucuk masing-masing' yang ditunjukkan oleh pengusaha kilang ini juga turut memberi kesan yang mendalam kepada masyarakat umum. Sungai yang selama ini menjadi punca air minuman akan menyebabkan kesihatan orang ramai terjejas kerana kandungan air yang kotor dan bertoksik. Jadi, sikap acuh tidak acuh pengusaha kilang perlu dibanteras demi kesihatan manusia sejagat.