Jawapan

  • Pengguna Brainly
2015-10-22T11:55:23+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Hye..
·          Sistem PendidikanPenjajah bersikap pilih kasih dalam pendidikan.Penjajah mengutamakan sekolah yang menggunakan pengantar bahasa penjajah.Mereka hanya menyediakan kemudahan pendidikan  di sekolah tersebut sahaja.
Penjajah hanya menyediakan pendidikan di peringkat rendah sahaja.Pendidikan terhad kepada golongan elit dan penduduk bandar sahaja.Pendidikan anak-anak bangsawan diasingkan daripada anak orang kebanyakan.Pendidikan sekular dan pendidikan mubaligh memberi ancaman kepada sekolah agama.Lepasan sekolah vernakular sukar mendapatkan pekerjaan.
·          Dasar PenjajahRakyat tempatan tiada peluang dalam birokrasi Barat.Mereka kekal dalam ekonomi tradisional.Dasar ekonomi penjajah menindas penduduk.Contohnya Sistem Tanaman Paksa dan Sistem PoloPenjajah mewujudkan jurang sosial masyarakat.Penjajah membawa masuk imigranGolongan imigran menguasai ekonomi.
·          Karya KesusasteraanKarya sastera memaparkan kesengsaraan masyarakat akibat  penindasan penjajah.Karya sastera membangkitkan kesedaran rakyat.Karya sastera membangkitkan kecintaan kepada negara.Karya kesusasteraan menjadi inspirasi kepada rakyat.Contohnya Noli Me Tangere (Filipina), Kerikil,Kerikil Tajam dan Ke Makam Bonda (Indonesia), Putera Gunung Tahan (Tanah Melayu) dll.
·          Kemunculan Golongan IntelektualGolongan intelek berpendidikan Barat dan Asia Barat menjadi pencetus gerakan nasionalisme.Mereka terdedah kepada falsafah Barat dan Islam.Mereka menyedari bahawa pihak penjajah tidak mentadbir tanah jajahan dengan baik.Mereka memimpin gerakan nasionalisme apabila kembali ke tanah air.Mereka menuntut  taraf hidup rakyat diperbaiki.Mereka memperjuangkan kemerdekaa tanah air