Jawapan

2015-10-23T15:32:33+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
      Pembakaran terbuka ialah sejenis aktiviti membakar secara terdedah.Aktiviti ini membawa kesan yang buruk dalam kehidupan kita.       Kesan pembakaran terbuka yang terutamanya adalah menyebabkan pencemaran udara.Ini disebabkan bahan-bahan yang berbahaya akan terhasil apabila membakar .      
        Selain itu,pembakaran terbuka akan mengancam kesihatan orang ramai.Hal ini dikatakan demikian kerana bahan –bahan yang terampai di udara menyebabkan indeks udara mencapai tahap tidak sihat.Mereka akan menghidap penyakit seperti selesema,batuk,dan asma.Maka,semakin serius pencemaran udara ,semakin banyak orang yang sakit .
       Di samping itu,pembakaran terbuka akan menjejaskan hasil pertanian apabila masalah jerebu berlaku.Tanaman tidak dapat tumbuh dengan sebaik-baiknya kerana kekurangan cahaya.Tumbuhan yang tidak berkualiti sukar untuk dijual .Ini akan menyebabkan kemiskinan rakyat di samping membahayakan kesihatan .
        Pembakaran terbuka juga akan menurunkan kemajuan ekonomi dari segi pelancongan negara kita.Jumlah pelancong yang berkunjung ke negara kita akan menurun semasa jerebu.
        Kesimpulannya,pembakaran terbuka membawa kesan buruk kepada kita.Kerajaan haruslah mencari cara mengatasi dengan secepat mungkin .
Thank you soo much for your help dear
welcome