Jawapan

  • Pengguna Brainly
2015-10-23T17:17:35+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Hye...
Ada kalanya, kawasan tanah tinggi dan sungai menjadi penghalang kepada kegiatan manusia. Kawasan tanah tinggi yang bercerun curam sukar untuk dibina petempatan. Sungai yang beraliran deras pula sukar untuk pengangkutan.
            Kebanyakan petempatan di Malaysia dibina di kawasan tanah yang rendah atau yang telah diratakan. Bagi pembinaan petempatan di kawasan tanah tinggi dan di kawasan kaki bukit, kerja-kerja pembinaan di sini memang sukar dijalankan. Contohnya, kawasan Bukit Fraser(1305 m) dan Tanah Tinggi Cameron (1711 m) adalah kawasan tanah tinggi. Terdapat cerun-cerunnya yang terlalau curam untuk pembangunan. Penebangan pokok di cerun bukit bagi pembinaan pula akan mendedahkan permukaan bumi kepada hakisan. Gelongsoran tanah juga mudah berlaku di kawasan tersebut, terutamanya ketika musim hujan.
            Jika pembinaan perlu dijalankan di kawasan cerun curam, langkah pertama yang perlu dilakukan ialahmerendahkan dan meratakan kawasan tersebut. Ini akan memudahkan pembinaan. Cerun bukit perlu dipotong menjaditeres yang lebar untuk mengurangkan kadar kecerunan. Dengan ini, cerun yang curam dan sukar direndahkan dapat dijadikan tapak untuk pembinaan rumah. Selain itu, asas yang kukuh perlu dibina untuk memastikan rumah tidak runtuh. Lihat Foto 7.15, rumah ini dibina di atas tiang konkrit yang kukuh.
            Kebanyakan kondominium dibina di atas cerun bukit. Contohnya kondominium di Bukit Antarabangsa, Kuala Lumpur. Lihat Foto 7.16. Kajian yang teliti dan teknologi moden digunakan untuk memastikan bangunan selamat diduduki. Walaupun kos pembinaan rumah di atas cerun bukit sangat tinggi, namun masih terdapat orang yang suka membina rumah di atas bukit atau berhampiran dengan cerun curam. Mungkin mereka suka akan pemandangan yang indah yang dapat dilihat dari aras ini.
            Sungai yang beraliran deras menyukarkan perjalanan dan berbahaya untuk dijadikan sistem pengangkutan. Hanya kano, bot kecil dan rakit yang dapat digunakan di jeram sungai. Kemahiran dan pengalaman diperlukan untuk mengayuh bit yang kecil melalui bahagian jeram. Begitulah keadaan yang dihadapi di petempatan di Long Panai, Long Terawan dan Long Pala yang terletak di sepanjang Sungai Tutoh dan Sungai Melinau. Sungai-sungai ini adalah cawangan Sungai Baram. Untuk sampai ke pedalaman ini melalui sungai memakan masa beberapa hari. Sebahagian sungai-sungai ini mempunyai jeram yang beraliran deras dan berbahaya.