Jawapan

2015-10-23T18:35:12+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Pentadbiran Melaka menjadi lemah selepas kematian Bendahara Tun Perak. Sultan Mahmud Syah melantik Tun Mutahir sebagai Bendahara. Bendahara Tun Mutahir bersikap pilih kasih.  Banyak pembesar Melaka iri hati dengan sikap Tun Mutahir memilih saudara-maranya menjawat jawatan pegawai di istana. Pembesar-pembesar ini telah menghasut Sultan Mahmud bahawa Tun Mutahir cuba mengatasi kekayaan Sultan Mahmud. Tanpa usul periksa, sultan memberikan arahan menangkap Tun Mutahir dan keluarganya untuk menjatuhkan hukuman bunuh atas mereka.
Sultan Mahmud tidak cekap dan tidak mengutamakan pentadbiran negeri. Sikap Sultan Mahmud yang demikian menjadikan para pegawai tidak cekap malah ada yang mengamalkan rasuah. Setelah menyedari kesilapannya, baginda menyerahkan pentadbiran Melaka kepada puteranya, Sultan Ahmad Syah yang masih muda. Baginda tidak berpengalaman dan gagal menjalankan pentadbiran dengan cekap. Pengganti Tun Mutahir ialah Tun Perpatih Putih. Beliau seorang yang uzur dan tepok. 
Semasa Tun Mutahir menjadi Bendahara, beliau menaikkan cukai terhadap barang-barang imprt. Kenaikan cukai yang tinggi menyebabkan perdagangan Melaka merosot kerana pdagang-pedagang asing mula beralih ke pusat perdagangan lain.
     ~Shanaya
1 5 1