Jawapan

2015-10-30T13:45:12+08:00
FAKTOR:
-pengaruh rakan sebaya
-tekanan yg dihadapi
-ibubapa kurang prihatin
1 5 1
2015-10-30T20:28:26+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
    Jun 11, 2011 Remaja Lari Dari Rumah PENDAHULUAN

Belakangan ini kita selalu digemparkan dengan tindakan nekad sesetengah remaja yang sanggup lari dari rumah. Ada yang sanggup mengikuti kekasih ke negara lain dan rela bergelar pendatang tanpa izin di negara lain. Ada yang sanggup keluar rumah gara-gara merajuk dengan teguran ibu bapa dan sebagainya.

Pada masa kini penglibatan remaja kita dalam kegiatan lari dari rumah memberi tamparan yang hebat kepada semua lapisan masyarakat serta menjadi tanda tanya kepada pembangunan negara. Remaja lari dari rumah merupakan satu masalah yang baru di kalangan masyarakat kita pada masa kini. Masalah ini menjadi satu gejala yang sukar untuk dibendung malah semakin berleluasa di kalangan anak-anak mahupun pelajar sekolah. Walaupun pelbagai langkah telah diusahakan oleh pihak-pihak tertentu namun masalah ini tetap berlaku di kalangan remaja kita.

PUNCA
Pelbagai punca yang membawa kepada berlakunya masalah ini. Antaranya ialah terpengaruh dengan rakan sebaya. Kebanyakan pelajar terikut-ikut dengan perangai rakan karib mereka. Seandainya rakan mereka suka berfoya-foya malah mereka cukup mudah untuk turut berfoya-foya bersama rakan-rakan tanpa memikirkan kesan baik dan buruknya. Rakan karib yang sering pulang lewat akan menpengaruhi mereka untuk turut pulang lewat. Begitu juga sekiranya rakan karibnya lari dari rumahmereka akan mengikutinya. Justeru, mereka akan berasa seronok dan tidak lagi mahu pulang ke rumah ibu bapa mereka. Terdapat juga segelintir daripada mereka yang mulai bekerja dan memulakan penghidupan baru dengan bekerja sendiri.

Nasihat yang diberikan oleh rakan sebaya yang tidak matang dan rasional apabila remaja meluahkan masalah mereka. Keadaan ini berlaku kerana rakan sebaya itu sendiri belum cukup matang dan berpengalaman dalam menangani arus kehidupan yang penuh cabaran ini. Sesungguhnya, rakan sebaya yang memberikan nasihat yang tidak baik akan membawa remaja itu mengambil tindakan untuk melarikan diri dari rumah. Perkara yang paling mengecewakan apabila ada anak gadis yang terlibat denagn gejala lari dari rumah.1 5 1